Pala maaseutua Helsingissä: Haltialan ja Fallkullan kotieläintilat

PELTOLAN MAJOITUS > Blogi > Suomi > Pala maaseutua Helsingissä: Haltialan ja Fallkullan kotieläintilat

finland-helsinski

Lyhyen matkan päässä Helsingin keskustasta löytyy peräti kaksi paikkaa, joissa saa hetken ajan huokaista ja haistella maaseudun tunnelmaa: Haltialan tila Tuomarinkylässä ja Fallkullan kotieläintila Malmilla. Kummallakin tilalla pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä kotieläimiin, ja ne ovat mainioita perhelomakohteita. Haltiala on Helsingin kaupungin omistama tila ja sinne on vapaa pääsy. Tilalla voi aistia maatilan elämän lisäksi historiaa, sillä Haltialan juuret puskevat aina 1500-luvulta saakka. Varsinkin kesäisin silmä lepää vehreässä kulttuurimaisemassa, jossa on helppo unohtaa olevansa Helsingin rajojen sisäpuolella. Fallkullan kotieläintila taas on kaupungin nuorisopalvelujen toimipiste, jossa lapset ja nuoret pääsevät paitsi katsomaan eläimiä, myös osallistumaan maatilan erilaisiin pieniin töihin kuten navettatöihin tai eläinten hoitamiseen. Osallistua voi, jos hankkii paikan päältä nuorisoasiainkeskuksen jäsenkortin. Fallkullaan perheet ovat tervetulleita maksutta ja ryhmiltä pyydetään pääsymaksu. Sekä Haltialan että Fallkullan tilojen lähelle pääsee julkisilla kulkuneuvoilla.

Sorkkia, siipiä ja kavioita riittää

1Haltialan tilalta löytyy kaikenlaisia eläimiä – niin isompia kuin pienempiäkin. Runsaslukuinen suomenlammaslauma elää tilalla ympäri vuoden ja ennen kesää sinne saapuu asustamaan muun muassa porsaita ja hevosia. Siivekkäistä löytyy ainakin kanoja ja kalkkunoita. Haltialan tilan lehmät edustavat vähän erikoisempia rotuja: kiinnostaisiko nähdä lähietäisyydeltä, miltä oikein näyttävät Aberdeen-Angus, Hereford ja Ylämaan karja? Eläimiä pääsee ihmettelemään helposti, sillä ne ovat tilan pihalla ulkona aitauksissa kesästä aina syksyyn saakka. Talvisin eläimet ovat sisätiloissa, mutta niitä pääsee silloinkin katsomaan tiettyinä aikoina. Fallkullan tilalla päivää viettäessä pääsee ihastelemaan kunnon eläingalleriaa: on lampaita, vuohia, lehmiä, sikoja, ankkoja, kaneja, hevosia… Osa eläimistä on suomalaisia alkuperäisrotuja. Kummallakin tilalla on hyvä muistaa, että eläimiä ei saa ruokkia, eikä niiden aitauksiin saa mennä. Fallkullassa on mahdollista päästä eläinten karsinoihin tai tarhoihin, jos siihen on ohjaajan lupa.

Kukkien poimintaa ja kepparikisoja

2

Mutta Haltialassa ja Fallkullassa riittää muutakin tekemistä kuin eläinten ihmetteleminen. Loppukesästä muutamilta Haltialan pelloilta pääsee keräämään kotiin viemisiksi auringonkukkia ja herneitä – ilmaiseksi, sillä Helsingin kaupunki on kylvänyt niitä asukkaitaan varten. Ruiskukkaa ja pellavaakin löytyy. Tarkkaile opastauluista, miltä pelloilta on luvallista poimia kasveja, ja muista jättää niitä muidenkin ihmisten iloksi. Haltialan tilalta löytyy kahvila-ravintola Wanha Pehtoori, jonka tuoreet paikan päällä paistetut munkit ovat saanet liki legendaarisen maineen. Tilalta löytyvää grilliä saa käyttää, kunhan muistaa tuoda omat halot tai hiilet mukanaan. Fallkullan erikoisuus on se, että siellä järjestetään toimintaa 9-17-vuotiaille nuorille. Osaan toimintaan täytyy ilmoittautua etukäteen. Erikoisuudeksi laskettavissa lienee sekin, että Fallkullassa laukkaavat tavallisten hevosten lisäksi nykyään myös viime vuosien trendikkäimmät ratsut: keppihevoset. Suosituissa kepparikisoissa on kisattu esteissä, kouluratsastuksessa ja näyttelyluokissa. Kotieläin se keppihevonenkin on!