Tervetuloa maalle!

PELTOLAN MAJOITUS > Blogi > Suomi > Tervetuloa maalle!

finland-winter

Maaseutu, lande, bönde – rakkaalla paikalla on monta nimeä! Tämän oppaan kautta tutustut Suomen kauniiseen maaseutuun, arkeen ja juhlaan, siellä oleviin mahdollisuuksiin, näkemisiin ja kokemisiin. Nykyihmisen elämä on monesti hektistä ihmismassoineen ja melusaasteineen, ja lomallakin otetaan kurssi kohti lentokenttää ja kaukomaita. Samaan aikaan kun kaipaamme tietysti aktiviteetteja ja mullistavia elämyksiä, ikävöimme myös luontoa, leppoisaa elämänmenoa ja hiljaisuutta. Mistähän tätä kaikkea löytyisi?

Kaupungistuminen on Suomen karttaa muokkaava ilmiö, mutta pitkään monien side maaseudun pikkukuntiin ja -kyliin säilyi edes sukulais- tai mökkivierailujen kautta. Tänä päivänä osa meistä on niin onnekkaita, että asuu maalla. Osalla on mahdollisuus piipahtaa edes silloin tällöin, mutta joillekin meistä kosketus maaseutuun on harmillisesti jopa katkennut. On aika palauttaa suhde ja nähdä maaseudun mahdollisuudet asuin ja -mökkeilypaikkana tai vaikka matkailukohteena!

Maaseutu asuinpaikkana

Suomen kartta on täynnä pieniä maaseutupaikkakuntia ja kyliä. Osa on pienen pieniä, osa vilkkaita ja eloisia. Jos haluaa asua kaukana kaikesta, se onnistuu. Toisaalta maaseudun ei aina tarvitse olla kaukana: lapset käyvät kyläkoulua, maitopurkin saa kyläkaupasta ja taajaman keskustaan pyöräilee. Monet maaseutupaikkakunnat tarjoavat myös apua omien unelmien rakentamiseen esimerkiksi erittäin halpojen tonttien muodossa. Viljelyalaa, maatilamatkailua, kotijärvi, unelmien puutarha – koti maaseudulla voi toteuttaa toiveet!

Aika mökkeillä!

Ehkä ihastuttava mummonmökki keskeltä maaseudun rauhaa tai hirsilinna lammen rannalta. Mökkeillessä nauttii Suomen vuodenajoista parhaalla mahdollisella tavalla. Mökkitarjontaa on runsaasti ja tärkeintä on valita oman maun mukaan: puuhastelijalle remontoijan unelma kasvimaineen, laiskanlinnaa arvostavalle vaikkapa kalliotontti ja uudenkarhea mökki. Keskellä peltoja, metsää, kylänraittia tai rantakaistaletta sielu lepää ja keuhkot hengittävät puhdasta ilmaa. Jos omistaminen arveluttaa, voi hyödyntää runsasta vuokramökkitarjontaa!

Turistina maaseudulla

Jos pystyy majoittumaan maalla sukulaisten tai tuttavien luo, mahtavaa. Jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa hyödyntää ihastuttavia maatilamajoituksia, retkeilyalueita, vuokramökkejä tai pientaajamien hotellitarjontaa. Maaseudut ovat pullollaan luontokohteita mutta myös tapahtumia. Ennen reissua kannattaa tutkia ympäröivän alueen nähtävyyksiä ja tapahtumia vaikkapa netistä ja kysellä paikan päällä paikallisilta. Turisti voi hyvinkin löytää itsensä esimerkiksi kansallispuistosta, erämaakirkosta, kauppa- tai kirjasto-autolta, kotiseutumuseolta, mökkipäiviltä, kalastuskilpailusta, lavatansseista tai kotieläinpuistosta.

Maalla makusi mukaan!

Oppaamme avulla opit, inspiroidut ja saat elämyksiä upeasta Suomen maaseudusta! Varmaa on, että maaseutu tarjoaa jokaiselle jotakin. Aktiivinen löytää paikkansa vaikkapa kylä- tai mökkiläisyhdistyksen toiminnasta, kalliokiipeilemästä tai vesihiihtämästä. Rauhaa rakastava ostaa palan unelmaa, nauttii aamukahvia kotiterassilla ja nauttii päivän käynnistymisestä kuunnellen pelkkää lintujen viserrystä. Pidetään yhdessä myös maaseudusta huolta: sieltä tulee puhtain ruokamme, raikkain ilmamme ja hersyvimmät sananparret.